Menu

http://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header1gk-is-89.jpglink

Dobrodošli!

Pomorski muzej u Orebiću

http://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header2gk-is-89.jpglink

Zbirka pomorske baštine
Orebića i Pelješca

http://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header3gk-is-89.jpglink

Zbirka starih knjiga i
bogata knjižnica

http://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header4gk-is-89.jpglink

Arheološka i
numizmatička zbirka

« »

Ne postaje se pomorcem preko noći. Potrebna su stoljeća da se stvori i obrazuje pomorska svijest, ljubav za morem, poznavanje mora. Ta se tradicija nalazi u nama, našim obiteljima, posvuda. Namjera nam je da se ona pokaže izvan obiteljskoga i mjesnoga kruga i duboko usadi u svijesti našega hrvatskoga naroda. Taj zadatak je i u duši i ideji ovoga Muzeja, koji nastoji biti čuvar naše pomorske tradicije i upoznati ljude sa zovom mora i slavnim pomorcima, kapetanima, mornarima, brodograditeljima.

NOVOSTI IZ MUZEJA

Natječaj za radno mjesto muzejski tehničar

POMORSKI MUZEJ OREBIĆTrg Mimbelli bb20250 OREBIĆ Na temelju članka 18. Statuta Pomorskog muzeja Orebić ("Službeni glasnik Općine Orebić" br. 10/2018) i članka 46. Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i načinu rada Pomorskog...

VRAĆENO 6 RESTAURIRANIH SLIKA IZ KONZERVATORSKOG ODJELA U DUBROVNIKU

Pomorski muzej Orebić obratio se Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, putem opunomoćenika Hrvatskog restauratorskog zavoda zamolbom za restauracijske radove na šest akvarela na papiru iz inventara Pomorskog muzeja Orebić:

Ruža vjetrova

Ruža vjetrova je dijagram učestalosti pojedinih vjetrova, njihove brzine i smjera.

U ruži vjetrova svaka strana svijeta predstavlja i određeni kut azimuta. (Kut što ga smjer kretanja nekoga objekta zatvara sa sjeverom. Za N iznosi 0° ili 360°, E 90°, S 180°, W 270°)
Nazivi svih vjetrova nastali su u Sredozemlju prema smjerovima odakle pušu. Početna slova naziva vjetrova pomorci su složili u rečenicu koja se lako pamti: TEŠKI GORKI KRIŽ SVAKOM ONOM LUDOM POMORSKOM MORNARU. U prijevodu to bi značilo:

T – tramontana / Naziv nastao u sjevernoj Italiji gdje sjeverni vjetrovi dolaze preko Alpa/

G- grego / vjetar koji puše iz Grčke/

K- levant- vjetar koji se označava križem, a koji puše iz smjera Jeruzalema ili Svete zemlje/

S- siloko- vjetar koji puše iz Sirije

O- oštro – vjetar koji puše s juga

L- lebić/ naziv potječe iz Sicilije, a koji puše iz smjera Libije

P – pulenat- naziv dobio po zapadnoj strani svijeta odakle puše

M- maestral- glavni vjetar na Mediteranu, pa se takvim smatra učiteljem svih pomoraca. Otud mu naziv na talijanskom " maestro"

Vjetrovi na moru su oduvijek bili jedan od glavnih čimbenika koji se trebao uzimati u obzir kod izlaska na more i kojih se čovjek s pravom bojao. Vjetrovi su gutali brodove, rušili obale, ali opet upravo zahvaljujući njima otkriveni su novi kontitneti, nove kulture, začini. Veličanstvenu snagu vjetra i opasnost valova, koju oni proizvode i danas pomorci znaju naglasiti rečenicom: " Hvali more, drž' se kraja!