Menu

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header1gk-is-89.jpglink

Dobrodošli!

Pomorski muzej u Orebiću

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header2gk-is-89.jpglink

Zbirka pomorske baštine
Orebića i Pelješca

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header3gk-is-89.jpglink

Zbirka starih knjiga i
bogata knjižnica

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header4gk-is-89.jpglink

Arheološka i
numizmatička zbirka

« »

Ne postaje se pomorcem preko noći. Potrebna su stoljeća da se stvori i obrazuje pomorska svijest, ljubav za morem, poznavanje mora. Ta se tradicija nalazi u nama, našim obiteljima, posvuda. Namjera nam je da se ona pokaže izvan obiteljskoga i mjesnoga kruga i duboko usadi u svijesti našega hrvatskoga naroda. Taj zadatak je i u duši i ideji ovoga Muzeja, koji nastoji biti čuvar naše pomorske tradicije i upoznati ljude sa zovom mora i slavnim pomorcima, kapetanima, mornarima, brodograditeljima.

NOVOSTI IZ MUZEJA

Natječaj za radno mjesto muzejski tehničar

POMORSKI MUZEJ OREBIĆTrg Mimbelli bb20250 OREBIĆ Na temelju članka 18. Statuta Pomorskog muzeja Orebić ("Službeni glasnik Općine Orebić" br. 10/2018) i članka 46. Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i načinu rada Pomorskog...

VRAĆENO 6 RESTAURIRANIH SLIKA IZ KONZERVATORSKOG ODJELA U DUBROVNIKU

Pomorski muzej Orebić obratio se Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, putem opunomoćenika Hrvatskog restauratorskog zavoda zamolbom za restauracijske radove na šest akvarela na papiru iz inventara Pomorskog muzeja Orebić:

Međunarodna suradnja sa znanstvenicima iz Centre for Underwater Archaeology

Ponosni smo na uspješnu međunarodnu suradnju sa znanstvenicima iz Centre for Underwater Archaeology, Sozopol iz Bugarske, posebice s dr. Dragomirom Garbovom, arheologom za podmorje, u kojoj je naša kustosica Milena Grego- Njakara sudjelovala na procesu identifikacije olupine iz zaljeva Sv. Nikola u blizini Chernomoreca u Bugarskoj.

Olupina zaliva Sveti Nikola (SNBS) leži u 4 m vode u blizini Chernomoreca u Bugarskoj. Olupina je proučavana u spasilačkom iskopu 2015. Projektiranje i izgradnja ukazuju na drugu polovicu 19. stoljeća i mediteransko europsko porijeklo. Analiza pričvršćivanja pripisuje porijeklo broda jadranskoj obali Austro-Ugarskog Carstva povezujući njegovu izgradnju s istaknutim brodogradilištem "Stabilimento Tecnico Triestino". Arhivska istraživanja otkrivaju da je olupina možda jedno od nekoliko plovila, izgrađenih između 1863. i 1869. SNBS pruža vrijednu perspektivu globalizacije pomorstva na Crnom moru tijekom 'dugog 19. stoljeća.

Zahvalnice
Autor želi zahvaliti cijenjenim recenzentima i zahvaliti svim sudionicima iskopavanja SNBS -a: Nayden Prahov (sekundarni ravnatelj), Kalin Dimitrov, Zdravka Georgieva, Ivelin Bandzhakov (arheolozi), Kiril Velkovsky (geofizičar), Petar Petrov (nadzornik ronjenja) i Todor Stamatov (kormilar), autori specijalističkih izvještaja i Pavel Georgiev (specijalist fotogrametrije). Posebna zahvala ide Jonu Adamsu, Kroumu Batchvarovu, Rossu Andersonu, Mileni Grego-Njakari, Davidu Nutleyu i Alexandri Byrne na komentarima. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez Hristine Angelove, direktorice CUA -e, Sozopol (2016.). "Naš je rad posvećen njenom ljubavnom sjećanju."