Menu

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header1gk-is-89.jpglink

Dobrodošli!

Pomorski muzej u Orebiću

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header2gk-is-89.jpglink

Zbirka pomorske baštine
Orebića i Pelješca

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header3gk-is-89.jpglink

Zbirka starih knjiga i
bogata knjižnica

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header4gk-is-89.jpglink

Arheološka i
numizmatička zbirka

« »

Ne postaje se pomorcem preko noći. Potrebna su stoljeća da se stvori i obrazuje pomorska svijest, ljubav za morem, poznavanje mora. Ta se tradicija nalazi u nama, našim obiteljima, posvuda. Namjera nam je da se ona pokaže izvan obiteljskoga i mjesnoga kruga i duboko usadi u svijesti našega hrvatskoga naroda. Taj zadatak je i u duši i ideji ovoga Muzeja, koji nastoji biti čuvar naše pomorske tradicije i upoznati ljude sa zovom mora i slavnim pomorcima, kapetanima, mornarima, brodograditeljima.

NOVOSTI IZ MUZEJA

Natječaj za radno mjesto muzejski tehničar

POMORSKI MUZEJ OREBIĆTrg Mimbelli bb20250 OREBIĆ Na temelju članka 18. Statuta Pomorskog muzeja Orebić ("Službeni glasnik Općine Orebić" br. 10/2018) i članka 46. Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i načinu rada Pomorskog...

VRAĆENO 6 RESTAURIRANIH SLIKA IZ KONZERVATORSKOG ODJELA U DUBROVNIKU

Pomorski muzej Orebić obratio se Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, putem opunomoćenika Hrvatskog restauratorskog zavoda zamolbom za restauracijske radove na šest akvarela na papiru iz inventara Pomorskog muzeja Orebić:

Staklene ribarske kuglice

Norveška je 1840. godine bila prva država koja je proizvela ove staklene ribarske kugle, a Japan je tu proizvodnju nastavio od 1910.g. do danas.

U početku su ih ručno radili puhači stakla koji bi kugle „zapečatili“ okruglim komadom rastopljenog stakla i na taj način zadržali zrak potreban za uzgon. Naime, staklene kuglice omatalo se mrežom i konopom, a njihova primarna funkcija je bila držanje mreže uspravno u moru, poput plovka.
U našoj zbirci čuvamo 5 lijepih primjeraka "boča" / "buča" od prozirne, tamno plave i zelene, ujedno najčešće proizvedene boje. Pored navedenih, osobito Pacifikom, plutale su na tisuće ovih dekorativnih kuglica raznih nijansi; od smaragdno zelene, ljubičaste, akvamarinske, kobaltno plave, ametistne, žute, a najcjenjenije su bile one crvene boje, u čijoj se proizvodnji koristilo i zlato.