Menu

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header1gk-is-89.jpglink

Dobrodošli!

Pomorski muzej u Orebiću

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header2gk-is-89.jpglink

Zbirka pomorske baštine
Orebića i Pelješca

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header3gk-is-89.jpglink

Zbirka starih knjiga i
bogata knjižnica

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header4gk-is-89.jpglink

Arheološka i
numizmatička zbirka

« »

Ne postaje se pomorcem preko noći. Potrebna su stoljeća da se stvori i obrazuje pomorska svijest, ljubav za morem, poznavanje mora. Ta se tradicija nalazi u nama, našim obiteljima, posvuda. Namjera nam je da se ona pokaže izvan obiteljskoga i mjesnoga kruga i duboko usadi u svijesti našega hrvatskoga naroda. Taj zadatak je i u duši i ideji ovoga Muzeja, koji nastoji biti čuvar naše pomorske tradicije i upoznati ljude sa zovom mora i slavnim pomorcima, kapetanima, mornarima, brodograditeljima.

NOVOSTI IZ MUZEJA

Natječaj za radno mjesto muzejski tehničar

POMORSKI MUZEJ OREBIĆTrg Mimbelli bb20250 OREBIĆ Na temelju članka 18. Statuta Pomorskog muzeja Orebić ("Službeni glasnik Općine Orebić" br. 10/2018) i članka 46. Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i načinu rada Pomorskog...

VRAĆENO 6 RESTAURIRANIH SLIKA IZ KONZERVATORSKOG ODJELA U DUBROVNIKU

Pomorski muzej Orebić obratio se Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, putem opunomoćenika Hrvatskog restauratorskog zavoda zamolbom za restauracijske radove na šest akvarela na papiru iz inventara Pomorskog muzeja Orebić:

Pomorske priče

Priča nam zapovjednik m/b "Lady Račišće" Matko Bradičić o tradiciji pozdravljanja brodova koji su prolazili Pelješkim kanalom. 

"Brodovi koji su u prošlosti prolazili Pelješkim kanalom, obavezno su pozdravljali s brodskim sirenama, mjesto pomorskih kapetana, mjesto slavne pomorske prošlosti- Orebić. To je bila užanca, koju su poštovali svi zapovjednici brodova. Prolazeći kanalom, brodovi su pozdravljali brodskom sirenom, a svi mještani bi izašli na prozore, balkone, tarace i mahali "bilim lincunima i tavajolima". Zvona bi na crkvama zvonila, a tadašnji kustos Pomorskog muzeja Orebić, pok. Matko Župa bi ispalio plotun s malim topom na muliću ispred muzeja. Ta tradicija, nažalost, je prekinuta uvođenjem obvezne pilotaže (peljara) kroz Pelješki kanal, tako da brodovi više ne prolaze kanalom, jer se ne žele izlagati dodatnom trošku.
Imao sam tu čast i privilegiju da dana 25.01.2012. prođem Pelješkim kanalom, kao zapovjednik m/b "Lady Račišće". Brodu, koji je bio u "menadžmentu" Korkyre Shipping iz Korčule, "isposlovali" su dozvolu kako bi prošao kroz kanal bez pilota. M/b "Lady Račišće" je bio upravo došao iz Kolumbije s teretom banana i trebali smo dio tereta iskrcati u luci Split. Taj događaj mi se duboko urezao u sjećanje… Brod je vozio sasvim lagano i brodska sirena je neprestano trubila pozdravljajući Orebićane. Ispred svoje kuće sam sasvim zaustavio brod i ispalio raketu. Mislim da sam ja bio posljednji zapovjednik iz Orebića koji je prošao Pelješkim kanalom."