Menu

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header1gk-is-89.jpglink

Dobrodošli!

Pomorski muzej u Orebiću

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header2gk-is-89.jpglink

Zbirka pomorske baštine
Orebića i Pelješca

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header3gk-is-89.jpglink

Zbirka starih knjiga i
bogata knjižnica

https://muzej-orebic.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/zaglavlja.header4gk-is-89.jpglink

Arheološka i
numizmatička zbirka

« »

Ne postaje se pomorcem preko noći. Potrebna su stoljeća da se stvori i obrazuje pomorska svijest, ljubav za morem, poznavanje mora. Ta se tradicija nalazi u nama, našim obiteljima, posvuda. Namjera nam je da se ona pokaže izvan obiteljskoga i mjesnoga kruga i duboko usadi u svijesti našega hrvatskoga naroda. Taj zadatak je i u duši i ideji ovoga Muzeja, koji nastoji biti čuvar naše pomorske tradicije i upoznati ljude sa zovom mora i slavnim pomorcima, kapetanima, mornarima, brodograditeljima.

NOVOSTI IZ MUZEJA

Vraćena 2 restaurirana predmeta iz Konzervatorskog zavoda u Dubrovniku

Pomorski muzej Orebić obratio se Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, putem opunomoćenika Hrvatskog restauratorskog zavoda zamolbom za restauracijske radove na 2 predmeta: Atlas „Della nuova e grande illuminate face dei mare...

Vrijedna donacija obitelji Javorčić

Pomorcima na brodovima i njihovim obiteljima kod kuće, knjiga je uvijek bila izvor znanja i kulture, što potvrđuje raznolikost tematike knjižne građe u njihovim kućnim bibliotekama. Pomorski muzej Orebić od...

Brod Marin Držić

Pretpostavljamo da se večina vas sjeća drvenog broda "Marin Držić", kojeg je Pomorsko transportno poduzeće iz Dubrovnika preuzelo u Zadru 1954. godine.
Ovaj brod duljine 29 i širine 6 metara sa 99 BRT imao je brzinu od odličnih 9 čvorova i prometovao je na relaciji Lovište- Viganj- Orebić- Dominče- Korčula.

Nedjeljom je bila, pored navedenih mjesta, pojačana linija sa Žuljanom i Mljetom. 1957.godine, Jadrolinija preuzima "Marina Držića" te ovaj prometuje na šibenskom području sve do 1978. godine kad je prodan Goranu Bačiću iz Rijeke. 2002. godine pretrpio je teže oštećenje uslijed udara turskog broda " Ahmet Erdogdu" u riječkoj luci, te u lošem stanju biva prodan Jerolimu Nazoru iz Krila Jesenice. Novi vlasnik je "Marina Držića" pregradio u brod za krstarenja i preimenovao ga u "Jerolim". Nažalost, ovaj "živahni starčić" 12. studenog 2010.g. potpunosti je uništen uslijed požara koji je buknuo u njegovoj unutrašnjosti.